|
Вольерное содержание.
| |
prezident-ya | Дата: Неділя, 28.08.2016, 16:47 | Сообщение # 886 |
Статус: Offline
| Задум вольєрного утримання був трохи інакший. Та за браком часу і точної конкретики даного задуму була зроблена тільки загорода (http://krol.org.ua/forum/6-342-301473-16-1471810758). Задум такий - у зазначеному вище вольєрі (він сягає приблизно 10 метрів на 10 метрів) зробити закритий вольєр (орієнтовно метр на п"ять), з якого кролів можна випускати на день у загальний вольєр - пасти траву, а на ніч - знову у закритий вольєр. Цікава Ваша думка і порада, форумчани, з урахуванням того щоб уберегтися від хижаків. Наскільки це буде продуктивно (однозначно, що перевод харчів менший, ніж у клітках) і як огороджувати, щоб не пробралися хижі звірі. Прошу не професійні поради, коли годування відбувається власним к/к, коли утримання здійснюється у самообслуговуючихся (практично) клітках! Дуже буду вдячний, оскільки до кінця року планую робити тільки клітку для самців. А з урахуванням того, що завівся хижак, у відкритому вольєрі утримувати кроликів не зможу. До речі, на зиму та осінь відкритий вольєр, думаю, буде непрактичний, оскільки буде мокро і це призведе тільки до захворювань. Нічого з цього, коротше кажучи, хорошого. А от відкритий вольєр, який міститиме всередині вольєр закритий - може виявитися і в самий раз. Чекаю на цікаві думки. Не обов"язково правильні, просто Ваш погляд на такі речі: наприклад, що краще буде знизу - доски, шифер чи земля; з чого поставити стінки - шифер або шифер разом із сіткою-рабицею з невеликими ячейками; як накрити верх, щоб туди нічого не пролізло - можливо теж шифер і сітка; як облаштувати всередині для меншої втрати сіна і зернових... Добавлено (28.08.2016, 16:47) ---------------------------------------------
Цитата nova ( ) а голова повнстю вїдїдена,чи просто обїдена,бо якщо частково(очї,мягкї тканини,то ласка,а якщо повнїстю,то там набр побїльший,але тхїр голову любить.А на рахунок бити сьогоднї,то...... у одного тільки кров на виску і в результаті - з вух, у іншого - голова відгризена повністю, гортанка вирвана, а сама голова об"їдена так, що лишився тільки для впізнання ніс. Інші частини тіла не зачеплені. Сьогодні бити не буду. Вдалося розселити по клітках. Переніс самок у клітку з маточниками. Там їм тепер і місце.
Сообщение отредактировал prezident-ya - Неділя, 28.08.2016, 16:56 |
|
|
|
Нельсон | Дата: Неділя, 28.08.2016, 21:01 | Сообщение # 887 |
| prezident-ya, предложу пару подсказок. Вообще есть уже продуманные мысли по поводу вольеров. 1. Северная сторона - глухая стена. 2. По периметру, от уровня земли, на 40-50 см перегородка из плотного материала(плоский шифер, метал, и т.д.), а над ней сетка. Если сетка высотой 1,5 м., то будет вполне удобно внутри при обслуживании. 3. Сверху накрыть лучше шифером, чтобы был на уровне верхнего края сетки. Накрыть желательно весь вольер. Если южная сторона не затененная, то свою норму солнечного света они получат. 4. В той же северной стороне установи маточники, у которых верхняя часть будет открываться для обслуживания, а все остальное засыпь землей. От входного отверстия в маточник проведи канал из четырех досок-двадцаток, длиной около 50-60 см. Это тоже все засыпь, кроме края, который будет выглядывать из холмика. 5. В каком-то месте вольера устрой маленький сарайчик для зайцев, чтобы они могли там прятаться или просто отдыхать. Полы обустраивать не надо, пусть будет земля. Если перегородки по периметру будут еще и в землю вкопаны на 20-25 см, то это вообще будет хорошо. В каком-то месте брось сена или соломы, пусть всегда будет. Зима не будет проблемой. Больше головной боли бывает летом, от жары и духоты.
|
|
|
|
natkalin | Дата: Неділя, 28.08.2016, 22:32 | Сообщение # 888 |
| prezident-ya, у меня днем гуляют в вольере, на ночь - в сарай. Вольер - сетка рабица 1.5 м, снизу 0.5 м сварная 25х25. В земле забита арматура на расстоянии 5 см, глубина 70 см (достаточно и 50 см). За 1.5 года пришла к выводу: 1. Главное защитить от внешних опасностей, кроли и без вольера далеко не уйдут... 2. Чистка, дезинфекция? Со временем происходит накопление микробов. Землю-травку не продезинфицируешь... Если выпас - вольер нужно периодически переносить на чистую траву. 3. Пол и стены укрытия - на мой взгляд, дешевле обходится то, что хорошо чистится. У меня плитка. Дерево прогрызут (быстрее чем думаете), землю пророют (в день по несколько метров могут прокладывать гуртом). 4. Проблема выгула - загнать всех на ночь. Сами не хотят заходить. Можно устроить сужающийся проход, чтоб направлять их к двери. Но они понарывают нор и попрячутся, фиг выгонишь. Либо использовать вкусные приманки. Н-р, зерно ставить только в сарае, днем, пока гуляют, дверь закрыта. Вечером дверь открываешь - пулей летят проверять, что там вкусненького. Главное, успеть захлопнуть дверь, пока не выскочили. А еще лучше делать спец.дверку пропускающую только в одну сторону. На итальянском ролике от Нельсона есть такая. 5. Чтобы "нічого не пролізло" я бы помельче сварную поставила. 6. Хищники могут и днем забраться. Потеряла так своих кролей, тоже думала - главное на ночь прятать... 7. Дожди даже осенью, если есть навес, не так страшны, как сквозняки! В дождь они сами ныкаются, а вот сквозняки - это смерть.
prezident-ya, одно не поняла - какого возраста и пола планируете вместе держать? Если хотите минимизировать драки, сделайте максимум отдельных убежищ в разных местах, с вариантами отступления, и побольше кормушек.
Цитата Нельсон ( ) Зима не будет проблемой. Больше головной боли бывает летом, от жары и духоты. Согласна.
|
|
|
|
prezident-ya | Дата: Неділя, 28.08.2016, 22:43 | Сообщение # 889 |
| не знаю як потім з вухатими і їхніми хворобами (можливо, дійсно з часом вони починають хворіти) і не дивлячись на сьогоднішні втрати - вважаю, що утримання у вольєрах - на 60-80 відсотків вигідніше, ніж утримання у клітках людьми, які не займаються професійним кроликівництвом. Це зовсім інше годування і зовсім інші результати, зовсім інші "вітаміни" для "росту". Кролики, які залишилися у моїх клітках (одна і та сама сім"я), маючи зерносуміш постійно важили набагато менше, ніж кролики, які жили у вольєрах і отримували зерносуміш грам 200 на 15-20 осіб. Про що ще можна говорити і казати. У мене також були кролики, що гуляли по всьому саду. Вони не знали що таке годування. Знайшли помідор і огірок - з"їли (за що потім і мусив робити вольєр), знайли мішок із кукурудзою - роздерли, з"їли, дощ, буря тиждень - пофіг, роса - взагалі пофіг. Зловити, правда, ой-йо-йой. Відмічу, що кролики, які гуляють на ще більшій площі, ніж був у мене вольєр, теж мають вагу набагато більшу, тому що жруть усе що є на городі, бігають де хочуть, роблять що хочуть. Вони аж блистять. У клітках, я так розумію, кролики ніколи не виростуть на ту вагу, що кролики на відкритих площах. Для цього потрібні знання у годуванні або знання медичних препаратів, які "допомагають" кролям бути вищими, спритнішими і кілограмовішими.Добавлено (28.08.2016, 22:43) ---------------------------------------------
Цитата natkalin ( ) дно не поняла - какого возраста и пола планируете вместе держать закидую у вольєр до 4-х або 5-ти місячних кролів молодняк віком 2, 2,5 місяців. Годину побігають одні за одними (не зрозумієш хто за ким), а не пізніше наступного дня жруть усі разом. За два місяці не бачив жодної драки (біля 20-ти осіб від 2-х до 5-ти місяців) - і самці і самки. А от хижаки - срака - перевпевнився, що треба барикадувати кролів у вольєрі, щоб "і муха не пролізла". І нічого не треба - кинути трави та грам 200 зернових - нажираються що ледве ходять і не дохнуть. Правда, зараз у клітки покидав, то страшніше стало, щоб не почало дути. Клітки - смерть для кроля, якщо не знати як годувати. А цього ніхто не скаже.
|
|
|
|
natkalin | Дата: Понеділок, 29.08.2016, 07:41 | Сообщение # 890 |
| Цитата prezident-ya ( ) Клітки - смерть для кроля, якщо не знати як годувати. А цього ніхто не скаже. Купите нормальный ПК и будет вам счастье
Мой дед жил в лесу. Весной выпустил с десяток кроликов. К осени их уже штук 500 вокруг дома бегало. В лес не уходили. Хищники к дому, обычно, не подходят. Для мяса брал ружье и отстреливал. Еще добавлю, что свободно живущие кролики как и дикие зайцы исключительно редко болеют миксой. Вздутий-растройств вообще не бывает.
|
|
|
|
prezident-ya | Дата: Субота, 03.09.2016, 15:16 | Сообщение # 891 |
| Цитата natkalin ( ) Купите нормальный ПК и будет вам счастье І за кілька місяців піти бомжувати! (правда, залежно яка кількість кроликів і вартість продажу кролів та м"яса)
Цитата natkalin ( ) с десяток кроликов -
Цитата natkalin ( ) Весной
Цитата natkalin ( ) 500 -
Цитата natkalin ( ) К осени И того! Не делится Добавлено (03.09.2016, 15:16) ---------------------------------------------
Цитата Нельсон ( ) мне не раз приходилось спорить со многими знающими, не знающими, доброжелателями и теми, кто все, что угодно скажут, лишь бы чтобы у тебя всё стало хуже. Ничего страшного, переживем. Этого сделает нас сильнее, мудрее и грамотнее. Учиться надо постоянно на протяжении жизни. И если когда-то я пойму, что вольеры - это плохая перспектива, то я первый здесь об этом напишу. Но напишу, технически, научно или экономически точно аргументируя, а не так, типа: не страдайте фигней, сарай лучше. Скажіть правду за спливом 2,5 років - вольєр - це погано чи добре!?
|
|
|
|
Нельсон | Дата: Субота, 03.09.2016, 17:30 | Сообщение # 892 |
| prezident-ya, вольер это классно. Если это хороший и правильный вольер, со всеми бэбихами.
|
|
|
|
ekolog | Дата: Вівторок, 03.10.2017, 09:14 | Сообщение # 893 |
| Цікаво, хтось зараз тримає кроликів у вольєрі?
|
|
|
|
charodei | Дата: Вівторок, 03.10.2017, 19:59 | Сообщение # 894 |
| Так, із 50 днів і до забою. Мінус. Період звикання. Травми при бійках. Гірший набір ваги ніж в окремих клітках. Плюс. Швидше поратися.
|
|
|
|
ekolog | Дата: Вівторок, 03.10.2017, 21:20 | Сообщение # 895 |
| а можна фото?
|
|
|
|
charodei | Дата: Вівторок, 03.10.2017, 21:33 | Сообщение # 896 |
| Колись уже фотографував http://krol.org.ua/forum/6-391-644
|
|
|
|
timoramb | Дата: Четвер, 18.01.2018, 11:57 | Сообщение # 897 |
| попробовал сделать имитацию вольера для молодняка, то есть просто не поставил перегородки между клетками, получилась одна большая, 2.50*1 метр. плюсов не увидел. если у charodei, кормить быстрее было, то у меня одинаково, т.к количество автопоилок и кормушек было сделано на 5 клеток (перегородки снял позже) и высыпать корм в один бункер или 5 - это секунды времени. минусы: дерутся, травмируются. когда за 3 мес перевалило, это вообще жесть... набор веса меньше и на много, было проверено опытным путем (по несчастью). месяц назад одному кролику сильно погрызли ухо, я его отсадил в одиночную клетку. вчера взвесил вольерных и его. он (больной и угнетенный) на 300 грамм тяжелее самого крупного из своих вольерных собратьев. вывод понятен, больше стадом садить не буду.
|
|
|
|
|
|